Mousse van choggia biet en oerbietjes saus met port
De Historische Groentehof

bieten in glaasjes laag

INGREDIENTEN - voor 10 personen

BIETJES MOUSSE
300 ml room voor bij de vanillesuiker
80 ml room voor bij de bietjes te koken
2 theelepel citroensap
300 gram gekookte chioggia biet
5 gram vanillesuiker
5 gram gelatine
3 eetlepels melk
zout, kurkuma

OERBIETJES SAUS
500 gram oerbiet
100 ml rode wijn of port
50 gram appelstroop of vlierbessen jam
115 ml melk
walnoten olie

 

MOUSSE BEREIDEN
Weeg de juiste hoeveelheid bietjes af. U kunt één kleur nemen, maar ook twee erschillende kleuren bietjes. Was en schil de bietjes, maar schil ze niet. Kook ze half gaar. Let op dat ze niet te gaar worden door er af en toe met de vork in te prikken. Als u er tot de helft van de dikte van de biet in kunt prikken zijn ze half gaar. Giet de pan af en verwijder de schil. Meestal kan dat door de schil met de hand van de bietjes te wrijven.

Leg de gelatine minimaal 5 minuten in koud water te weken.

Indien u met twee kleuren bietjes werkt, houd vanaf nu de twee kleuren apart en deelt u de hoeveelheid benodigde ingrediënten door twee. Snij de biet in blokjes en laat deze met de room, citroensap en een snufje zout aan de kook brengen. Pureer dit mengsel zo fijn mogelijk met een staafmixer. Neem een pannetjes en maak de melk lauw. Neem de in water geweekte gelatine en los deze al roerend in de lauwe melk volledig op. Giet de melk vervolgens bij de gepureerde biet en roer het erdoor.

Klop in een schaal de room met de vanillesuiker tot yoghurtdikte. Eerst drie minuten de mixer in een lage stand, pas later een hogere stand. Hierdoor krijgt u een luchtigere room. Schep de slagroom voorzichtig in de bieten puree. Laat het in de koeling opstijven.

OERBIETJES SAUS BEREIDEN
Schil de oerbiet en snijd deze brunoise (blokjes van 2 á 3 mm). Doe de walnotenolie in een pan en fruit de oerbiet aan. Voeg er de wijn, appelstroop of vlierbessenjam aan toe. Voeg een snufje zout toe. Als de oerbiet zacht is, giet het geheel in een kom en pureer het. Voeg beetje bij beetje de melk toe.

UITSERVEREN
Neem een schoon werkblad en leg daar voor elke persoon een bordje op. Maak van elke kleur bietjes een canule en leg deze op een bord. Schep een eetlepel van de saus langs de canules. Garneer met twee blaadjes munt.

Recept de Historische Groentehof - www.vergetengroenten.nl